5 najlepszych specjalności kulin...

5 najlepszych specjalności kulin...

Wakacyjne podróże i kulinarne specjały to dwa ulubione zajęcia wielu osób. W zgiełku codzienności jedzenie jest najlepszym sposobem na uleczenie serca. Wakacyjne podróże to kolejna świetna opcja na relaks i odprężenie. To po prostu najprzyjemniejsza rzecz, aby wyjechać na kilka dni i uwolnić się od stresu po ciężkim dniu w pracy. Jeśli chodzi o podróże wakacyjne i specjalności kulinarne, te dwie rzeczy często mogą iść ze sobą w parze, na przykład wiele renomowanych miejsc wakacyjnych ma zazwyczaj wiele specjalności kulinarnych, takich jak Hong Kong. Dziś przedstawimy Wam 5 najlepszych specjalności kulinarnych w Hongkongu, w zasadzie każda z nich jest znana w całym kraju, więc zobaczmy, co już jadłeś!

Tarty jajeczne

香港特色小食

Tarty z jajkami z Hongkongu są bardzo dobrze znane i jestem pewna, że wiele osób ma jakąś wiedzę na ich temat. Niektórzy ludzie, którzy podróżują do Hongkongu na wakacje, upewniają się, że spróbują lokalnych tart z jajkami. Tarty jajeczne są właściwie przekąską w stylu europejskim, która nie była zbyt długo obecna w Hongkongu, ale są bardzo popularne wśród miejscowych. Nie jest możliwe ustalenie dokładnego czasu, kiedy tarty jajeczne pojawiły się w Hongkongu, ponieważ były one serwowane w hongkońskich cukierniach już w latach 40. Początkowo tarty w kawiarniach w stylu hongkońskim były stosunkowo duże i jedna tarta mogła stać się posiłkiem na podwieczorek. Tarty były również słodkie i łagodne, miękkie i orzeźwiające, i powoli stały się popularne w Hongkongu.

Herbata mleczna Yuanyang

Mandarynka kaczka mleko herbata jest zdrowy napój wyjątkowy dla Hong Kongu, pierwotnie sklepy herbaty mleka są dostępne w całym kraju, nie ma nic fantastycznego. Ale niektórzy sprytni mieszkańcy Hongkongu odpowiednio wymieszali świeżo zmieloną kawę i herbatę mleczną w stylu hongkońskim, tworząc Mandarin Duck Milk Tea. W rezultacie, Mandarin Duck Milk Tea ma nie tylko aromat świeżo zmielonej kawy, ale także nawilżenie sklepu z herbatą mleczną, i cierpi z powodu miłości wielu ludzi. Zaczęło się od wielkich budek w Hongkongu, gdzie można wybrać sobie samemu cukier lub poprosić kelnera o dodanie wcześniej mleka skondensowanego.

Curry z ryb i jajek

Kulki rybne curry to kantońskie danie o bogatym, delikatnym smaku owoców morza, bardziej znane w Hongkongu. Fish ball curry przyrządza się używając specjalnego proszku curry i różnych sekretnych sosów, gotując w garnku czyste kulki rybne z Chaoshan lub chińskie i tajwańskie kulki krewetkowe i podając je z koreańskim ostrym sosem. W rezultacie otrzymujemy pyszne curry z kulkami rybnymi, które jest niezwykle kuszącym specjałem.

Grillowana wieprzowina w stylu kantońskim

Kantońska grillowana wieprzowina jest tradycyjną specjalnością i stanowi część kuchni kantońskiej, ale jest również przygotowywana w niektórych regionach kraju, takich jak Chongqing i Sichuan. Jednak kantońskie barbecue w Hongkongu jest wyjątkowe i bardziej znane niż w innych regionach.

香港特色小食

Olej ananasowy

Olej ananasowy to trend żywieniowy składający się z oleju ananasowego, specjalności Hongkongu, który jest cięty poziomo i umieszczany pomiędzy grubymi kromkami masła. Podawany jest w wielu kawiarniach w stylu Hongkongu i jest popularnym wyborem na popołudniową herbatę ze świeżo parzoną kawą lub herbatą z mlekiem yuanyang.

Komentarze

Dodaj komentarz
do góry więcej wersja klasyczna
Wiadomości (utwórz nową)
Brak nieprzeczytanych wiadomości